Stress en Burn-outcoaching

Stress en burn-out coaching voor iedereen die stress wil voorkomen of wil herstellen van een burn-out.

Wanneer je al weken of maanden amper tijd en ruimte hebt genomen om te herstellen na je inspanningen, dan is dat een goede voedingsbodem voor chronische stress. Je loopt zelfs de kans om overspannen of misschien wel burn-out te raken.

Herken je dit patroon? Doordeweeks voel je je vaak moe, op zondagavond ben je nog steeds niet hersteld van de drukke werkweek, de motivatie om te sporten ontbreekt, je productiviteit neemt af, en je hebt steeds vaker last van hoofdpijn, rugpijn en andere lichamelijke klachten. Dit zijn duidelijke signalen van chronische stress.

Chronische stress is als een sluipmoordenaar voor je lichaam. Stress op zichzelf is niet per se slecht. Gelukkig beschikken we over een ingebouwd stresssysteem in ons lichaam dat is ontwikkeld om ons evenwicht te bewaren en herstel mogelijk te maken wanneer dat nodig is.

Echter, wanneer dit stresssysteem overbelast raakt, raak je uit balans en neemt het risico op gezondheidsproblemen toe. Dit kan zich uiten in slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, overmatig piekeren, moeite met ontspannen, concentratieverlies, een voortdurend opgejaagd gevoel, en zelfs angst- en paniekaanvallen. Deze symptomen wijzen erop dat je stresssysteem ontregeld is.

Als je jezelf in de situatie van overspannenheid of burn-out bevindt, kan ik je helpen te herstellen. Ik maak gebruik van de wetenschappelijk onderbouwde CSR-methode van het Centrum voor Stress- en Burn-out Coaching, waarbij ik als CSR-coach een vast stappenplan volg.

Stap 1: meten is weten
Stressklachten uiten zich op 4 verschillende niveaus: lichamelijk, emotioneel, gedragsmatig en cognitief. De vragenlijst “stressklachten” meet betrouwbaar op deze niveaus of, en in welke mate er sprake is van stres gerelateerde problematiek.

Stap 2: eerst fysiek herstellen
De CSR-methode gaat uit van eerst fysiek herstellen. Met fysiek herstellen wordt bedoeld dat de lichamelijke en hormonale balans eerst weer op orde moet zijn. Het is bewezen dat de hersenen van iemand met chronische stress- en burn-outklachten nog helemaal niet klaar zijn voor cognitieve gedragstherapie.

Stap 3: werken aan de oorzaken
Misschien sta je altijd ‘aan’ en kun je moeilijk loskomen van je drukke leven. Of lijd je onder je eigen prestatiedrang. Of ben je op je werk niet assertief genoeg. Samen onderzoeken we dit. We gaan flink de diepte in, maar blijven daar niet hangen. We werken toe naar concrete en blijvende gedragsverandering, zodat je toekomstige risico’s herkent en daar beter mee om kunt gaan.

Het resultaat van stresscoaching:

  • Je komt fysiek weer in balans
  • Je leert ongezond gedrag af, en nieuw gezond gedrag aan
  • Je komt weer in contact met je lijf, volgt beter je innerlijke kompas en je leert je lijf de ruimte te geven om te herstellen na inspanning
  • Je leert blijvend meer rust in je leven te creëren
Sandra Koopman - Favicon - Transparent

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?
Plan een gratis kennismakingsgesprek of neem vrijblijvend contact met mij op